08. 08. 2016

Izdelava spletnih strani

Lep izgled, prijazno mobilnim napravam, optimizirano, preprosto, hitro odzivno in poceni.


Na kaj vse moramo biti pozorni pri izdelavi ali prenovi spletne strani?

Verjetno že veste, da:

- se mora stran prikazati na prvi strani Googla;
- da morate primerno skrbeti za oglaševanje;
- da morate na socialnih omrežjih aktivno širiti povezave do vaše spletne strani;
- da je tudi v Sloveniji obisk strani z mobilnih naprav prehitel obisk z namiznih naprav.

Logično je tudi, da mora spletna stran gostovati na strežniku, ki je dobro odziven in se zaradi tega vaša spletna stran hitro odpira.

Pojdimo naprej.

Izgled je pri izdelavi spletnih strani seveda pomemben, ampak ...

Ne osredotočite se izključno na to, kako je stran videti, temveč dobro preverite tudi tehnične dejavnike, ki vam bodo povedali, ali je z vašo stranjo morda kaj narobe (je morda slabo strukturirana, gostuje na počasnem strežniku in se zato počasi odpira, je pregledna...) Mogoče se vam zdi zanemarljiv podatek, da se vaša stran odpre 0,5 sekunde hitreje kot stran vaše konkurence, v očeh iskalnikov pa je to zelo pomembno in včasih to pomeni razliko med prvo in drugo stranjo rezultatov.

Obiskovalci vaše spletne strani (ki jim je stran tudi namenjena) pogosto ne morejo zavestno oceniti, ZAKAJ so posamezno spletno stran prenehali obiskovati, pogosto pa se to zgodi ravno zaradi tega, ker se vaša spletna stran odpira prepočasi.  Responsive design

Pri izdelavi spletnih strani imejmo v mislih mobilne naprave 

Vedno v prvi fazi preverite videz strani na mobilni napravi, šele nato na drugih napravah (namiznih računalnikih). Septembra 2015 se je pokazalo, da je obisk spletnih strani z mobilnih naprav presegel 50 % in danes ta številka le še raste.

Prikaz spletne strani na mobilnih napravah je zato izredno pomemben in ga pri izdelavi spletne strani nikakor ne smete zanemariti. 

V pregled smo dobili spletno stran. Super izgleda. Je to to?

Pravzaprav ne, smo šele nekje na polovici. Zdaj je čas, da svojo spletno stran dobro preizkusite in predebatirate z razvijalcem. Priporočamo celo, da jo prepošljete nekaj prijateljem in poslušate njihova mnenja.

Pomembni preizkusi, ki jih mora prestati spletna stran:

- hitrost strežnika (t.i. Server Speed Test)
Preprost test naredite npr. tukaj. Po tem testu se pogovorite z razvijalcem spletne strani, zakaj so številke take, kot so. Včasih so številke "slabe", a vedno predebatirajte, zakaj.

- optimizacija za spletne iskalnike SEO
Preizkusite še SEO tage (Search Engine Optimization), npr. tukaj.

- prijazno mobilnim napravam (Mobile Friendly)
Stran preizkusite na več mobilnih napravah. Če te možnosti nimate, si lahko pomagate vsaj z Googlovim orodjem: Preizkus prijaznosti mobilnim napravam.

- Prikaz v različnih brskalnikih (Browser compatibility)
Dobro preizkusite delovanje spletne strani v različnih operacijskih sistemih in internetnih brskalnikih.

Browser compatibility

- Hitrost nalaganja/odpiranja spletne strani (Page Content Speed)
Izmerite še vsebinsko hitrost. Ponovno priporočamo Googlovo orodje PageSpeed Insights, kjer obstaja možnost, da boste odkrili kakšen trik za optimizacijo. Posebno pozornost je treba posvetiti velikosti in kakovosti slik, saj navadno zasedejo kar 70 % celotne strani.

- Pregled za virusi
Tudi spletne strani je treba pregledovati, da se vanje naselila kakšna nezaželena programska oprema, ki vam bo kasneje povzročala hude preglavice. Priporočamo VirusTotal.

Predlagamo, da se testov lotevate v sodelovanju z vašim programerjem oziroma razvijalcem spletne strani, saj vam bo znal razložiti vse rezultate posameznih testov.

Spletna stran po meri ni nujno dražja od pripravljenih spletnih predlog (templates)

Verjetno ste že slišali, da obstajajo brezplačne spletne platforme, na katerih lahko spletno stran postavite z nekaj kliki: JoomlaWordpressDrupalWiX ...

Čeprav se to na prvi pogled sliši super, pa stvar ponavadi ni tako enostavna. Vnaprej pripravljene predloge so sicer zelo poceni (50 do 100 EUR), vendar pa so redkokdaj v celoti prilagojene vam. Tako morate poiskati razvijalca, ki bo kupljeno predlogo posebej prilagodil vašim željam in potrebam, kar pa lahko stane 500 EUR in več. 

Prednosti odprte kode: 

- Spletno stran lahko postavite v nekaj urah;
- znanje programiranja ni potrebno;
- Stran lahko postavite sami.

Slabosti odprte kode: 

- Stran zasede bistveno več prostora;
- Naloženih je veliko vtičnikov, ki zmorejo to in ono, vi pa v resnici potrebujete le del tega;
- Ranljivost strani- vsak vtičnik posebej ima lahko napako, skozi katero lahko nepridipravi vdrejo v vašo spletno stran;
- predloge niso nujno narejene povsem po vaših željah in potrebah  
- Ob morebitni napaki je iskanje te napake zelo zamudno, saj se mora programer prebiti čez celotno programsko kodo spletne strani

V zadnjem času smo pomagali več kot 10 podjetnikom, ki so imeli težave z odprtokodno spletno stranjo. Zatorej dobro premislite, ali boste za svojo spletno stran uporabili odprtokodne platforme.

Zakaj torej postaviti spletno stran »iz nule«?

Spletni razvijalci bodo sprogramirali točno tisto, kar potrebujete, vaša spletna stran se bo odpirala precej hitreje in precej lažje bo odpravljati morebitne napake.

Statistika obiska

Po uspešnem štartu nove spletne strani imejte vsak teden temeljito preglejte statistiko obiska (priporočamo Google Analytics) in analizirajte, kaj delate prav in česa ne. Z orodjem hitro preverite, katere informacije vaše obiskovalce zanimajo in katere ne.
Google Analize

Vseh teh orodij vam sicer ni treba poznati, je pa zadeve priporočljivo predebatirati z vašimi računalničarji.

Najboljšo spletno stran lahko dobite tudi pri nas

Ekipa Rosoft ima že 10-letne izkušnje s programiranjem spletnih strani na več platformah:

- Strežnik: ASP.NET & Apache
- Back-end: C# & PHP
- Front-end: HTML + CSS + Javascript
- Baza: MSSQL & MySQL

Na vašo željo vam ugodno uredimo tudi gostovanje spletne strani in registracijo želene domene. Kontaktirajte nas na [email protected].

V želji po odlični spletni strani se vam zahvaljujemo za branje.

Ključne besede: izdelava spletnih strani, odprta koda, joomla, wordpress, asp.net, c#, windows azure

Aktualno: RSS Feed

Več objav ▼
Rosoft, d.o.o.
Azure & Office 365
Microsoft Sales Specialist
© 2023 Rosoft, d.o.o., Rakuševa ulica 10, SI-1000 Ljubljana; www.rosoft.si

Politika zasebnosti (PDF)